Valdyboje, 2012-09-18 Print E-mail

Įsigalioję taisyklių pakeitimai pasėjo paniką

Sukelta panika LEADER šalies sektoriuje, pakeitus esmines strategijų atrankos ir įgyvendinimo teisės aktų nuostatas – tai pagrindinė vietos veiklos grupių nūdienos aktualija. Apie ją kalbėta ir Rokiškio rajono vietos veiklos grupės valdybos rugsėjo mėnesio posėdyje. Aptarti ir kiti klausimai – projektas „Atrasta istorija“, vietos projektų konkursas, partnerystė su bulgarais, nario mokesčio aktualijos ir pasirašytos sutartys.

 

 

Liepos ir rugsėjo mėnesiais pakeitus tris pagrindinius teisės aktus, kurie reglamentuoja vietos veiklos grupių strategijų bei įgūdžių programų įgyvendinimą, praktiškai paralyžiavo organizacijų darbą. Teisės aktuose įvelta daugybė dviprasmybių, kurių negali išaiškinti vietos veiklos grupėms ne tik jų pagrindiniai kuratoriai – Nacionalinė mokėjimo agentūra, bet ir pati Žemės ūkio ministerija. Vienas esminis pavyzdys – kad administracijos darbuotojai negali būti vietos veiklos grupės nariais, taip pat ir vadovauti jai. Tačiau pereinamojo laikotarpio šiems neatitinkimams išspręsti nėra palikta. Taip pat įvesta daugybė limitų, dėl ko VVG administracija negalės spartinti nei procesų, susijusių su sutarčių sudarymu ir keitimu, nei gelbėti pareiškėjams, teikiantiems įvairią dokumentaciją. VVG valdybai pirmininkė pateikė teisės aktų pakeitimus, susirašinėjimo dokumentus su Nacionaline mokėjimo agentūra ir dokumentus, susijusius su darbuotojų įspėjimais, jog jų pareigybė nesuderinama su naryste organizacijoje. Vadovaujantis Darbo kodeksu, tokie darbuotojai, pasibaigus įspėjamajam laikotarpiui, turi būti atleidžiami iš darbo jiems išmokant už likusį sutarties termino laikotarpį vidutinį atlyginimą. Tai dideli pinigai ir tai reiškia, kad Strategijos administravimo lėšos turės būti labai kruopščiai peržiūrimos. Tačiau iki šiol ministerija jokių kitų oficialių receptų (atitinkančių Darbo kodekso nuostatas) nėra pasiūliusi. VVG valdyboje apsispręsta laukti, kol bus pateikti oficialūs administrauojančių institucijų komentarai.

Rokiškio rajono vietos veiklos grupė yra šalies vietos veiklos grupių tinklo narė. Ši organizacija bendrai visų vardu šiuo metu stangiasi aktyviai aiškintis prieštaravimus – tačiau kokių nors oficialių rekomendacijų dar nėra suformuluota. VVG valdyba savo posėdyje patvirtino atstovą šiame tinkle – pirmininkę Raimondą Stankevičiūtę-Vilimienę.

Valdyba buvo informuota apie projekto „Atrasta istorija“ eigą. Projekto vadovė Raimonda Stankevičiūtė-Vilimienė informavo, kad darbo grupė parengė ir pateikė paraišką. Oficiali projekto bendradarbiavimo sutartis bus pasirašyta vėliau (tai taisyklės leidžia), kai per vertinimus paaiškės, ar visas numatytas išlaidas vertintojai pripažins tinkamomis. Primename, kad pagal projektą Rokiškio rajono VVG yra įsipareigojusi suformuoti Rokiškio krašto dvarų maršrutą (pastatyti maršuto stendus, įgyti audio gidus (pasakojimai apie dvarus 5 kalbomis), išleisti maršruto žemėlapius), ateinančią vasarą surengti „Vasaros ekspediciją“ – septynių dienų dviračių žygį dvarų maršrutu; pagaminti ar išleisti įvairių projektą populiarinančių gaminių; surengti baigiamąją konferenciją; įkurti bendrą organizacinę struktūrą (klausimas bus teikiamas susirinkimui). Partneriai - bendruomenė Ludzos rajono partnerystė yra suplanavusi surengti dvi dideles konferencijas (menų dirbtuves); išleisti Ludzos ir Rokiškio dvarų leidinį; išleisti menų dirbtuvių leidinį; suformuoti ir paviešinti menų dirbtuvių duomenų bazę. Projekto pagrindiniu koordinatoriumi yra Rokiškio rajono vietos veiklos grupė. Partnerių finansiniai įnašai: Rokiškio r. VVG - 116 325 Lt, Ludzos r. partnerystės – 241 429 Lt.

Administracija pasiūlė ir VVG valdyba pritarė sumanymui iki visuotinio narių susirinkimo surengti konkursą, patvirtino nominacijas ir sąlygas. Teikiamos 4 nominacijos, iš kurių tris nominatus (Nauja tradicija/įvykis vietovėje; Įtraukta daugiausia gyventojų – savanorių į projekto veiklas; Didžiausia projekto organizatorių grupė) rinks valdyba, pagal įgyvendintų vietos projektų pasiektus rodiklius, vieną nominantą – „Ryškiausia nevyriausybinė organizacija 2012“ išrinks tinklalapio www.rokiskiovvg.lt skaitytojai.

VVG valdybos narys Vytautas Saulis papasakojo apie viešnagės Provadijoje (Bulgarija) metu surengtą susitikimą su ten veikiančia organizacija, kuri kaip ir Rokiškio r. VVG įgyvendina LEADER. V. Saulis perdavė šios organizacijos pirmininkės linkėjimus rokiškėnams ir norą užmegzti bendradarbiavimą.

Per posėdį finansininkas Valentinas Morkūnas pateikė nario mokesčio situacijos analizę, nuspręsta dar kartą kreiptis į narius, kurie nesuskubo sumokėti privalomų mokesčių. Buvo patvirtintos VVG pasirašytos sutartys. Aptarti interesų deklaravimo klausimai, paraginti nariai dalyvauti Lietuvos nacionalinė vartotojų federacijos projekte ,,Lietuvos kaime gera gyventi 2012”, aptartas Lukštų kaimo bendruomenės prašymas.

 

Kaimo aktualijos

Lėšų šaltinis verslui pradėti: išskirtinis palankumas smulkiam, socialiniam verslui ir jaunam verslininkui

Miškininkystės technologijos: kvietimo lėšų užteko visiems

Informcija apie mokėjimų terminus

NMA: avansai greičiau

Pasėlių draudimas kompensuojamas

Mokymai konsultacijos. Rugpjūčio mėn. grafikas

Miškų aplinkosauga. Parama nuo rugpjūčio 1 d.

Parama biodujų gamybai. Paramos paraiškos nuo rugpjūčio 1 d.

Sukčiai reikalauja mokesčio

Pienininkai sulauks išmokų

Paramos viešinimas.PAKEITIMAI

Statistika: aktualus vedlys apie įgyvendintus projektus

Pakoreguotas projektų grafikas

KPP. Startuoja investicijų priemonės į žemės ūkio valdas. Paskelbtos taisyklės. Paraiškos nuo gegužės 2 iki birželio 30 d.

KPP. Parama smulkiųjų bendradarbiavimui. Paraiškos nuo liepos 4 iki rugpjūčio 31 d.

KPP. "Parama smulkiems ūkiams". Paraiškos iki gegužės 31 d. Supaprastintas verslo planas.

Viešinkite paramą už plotus

Dirbtinai sukurtos sąlygos. Keičiasi metodika

Kompensuojamas draudimas

Susieta parama. Nauji išmokų dydžiai

Kompensacijos už grynaveislius gyvūnus

Paraiškos asbestiniams stogams keisti

Paraiškų rinkimo grafiko keitimai

Parama biodujų gamybai: dokumentai per vasarį

NMA konsultacijos svetainėje

Bitininkų projektų klaidos

Bitininkų paraiškų surinkimas

Įvertintos jaunųjų ūkininkų paraiškos

Galutinis mokėjimas - tik įregistravus statybą

Pareiškėjas atsakingas už informcijos apie pokyčius pranešimą

Iki gruodžio 14 d. paraiškos ūkio ir verslo plėtrai

Užbaigto projekto metinės ataskaitos -per ŽŪMIS

Renkamos paraiškos ekonominės veiklos plėtrai

Skaidrumui: Paramos administravimui – pasitikėjimo linija

Keitimai: Dėl PVM įstatymo pakeitimo

Svetainė: Parama - informacinėje sistemoje www.zumis.lt

Smulkiesiems: ES parama ūkių gyvybingumui skatinti

Pažanga: patvirtinta Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programa

Priminimas: Svarbu nepamiršti įsipareigojimų

Kontrolė: Dirbtinai sukurtų sąlygų paramai gauti nustatymo metodika

Palengvinimas: Visuomenei skirtus projektus surasite žemėlapyje

Informacija: Dėl ilgalaikio menkaverčio turto draudimo


Pirkimai: dažniausiai pasitaikančios klaidos

The Project is supported by Republic of Lithuania

 
Banner
Banner
Banner
Banner

European Commission

Banner