Atsakymas į politikų replikas Print E-mail
Organizacija dirba viešai ir skaidriai 

Praėjusiame rajono tarybos posėdyje, kuriame vietos valdžia priiminėjo sprendimą dėl 4 pretendentų į vietos veiklos grupės valdybą delegavimo, vietos veiklos grupė sulaukė viešų kaltinimų „negražiais dalykais“ iš buvusio vietos veiklos grupės nario, kuris beje, beveik 1,5 kadencijos dirbo ir vietos veiklos grupės valdyboje Almanto Blažio. Viešai išsakyta nuomonė, panašu, kad buvo suformuota iš vieno šaltinio, todėl neabejotinai pateikta kryptingai – taip kaip ne/tinka (!?) politikui. Pirmiausia, pateiksiu Almanto Blažio rajono tarybos posėdyje nuskambėjusį pasisakymą (kalba šifruojama nekoreguojant, idant nebūčiau apkaltinta iškraipiusi mintis):

 

 

„.. dėl tos VVG ginčai kyla ir jau ne pirmi metai ir tikrai ne visai gražių dalykų gaunasi, ir bendruomenės – konkrečiai Panemunėlio ten skundų buvo – reiškia dvi bendruomenės susirinko. (Čia ne iš mūsų, bet aš tik informuoju, kaip dedasi, ir mes lyg ir žinome, dėl ko ta valdyba renkasi, renkasi todėl, kad visą išsirinktų vadovybę. O kad vadovybę išsirinktų, aišku, reikia lojalių žmonių.) Tai kai kurie bendruomenės žmonės ir pirmininkai nori dirbti, ir mes lyg ir pasisakom už tą bendruomenių aktyvumą - tegul tik jie dirba. Bet kai du bendruomenės pirmininkai lieka už borto ir jie, kaip sakyt, išspjaunami. O susirinkę kiti – netgi ne bendruomenių, sakykim, aktyvo nariai - išsirenka delegatą kitą visai į VVG, politiniu principu, galima taip įvardinti, tai tikrai negražūs dalykai. Ir, manau, jeigu bendruomenės aktyvios yra ir jos nori dirbti, tie žmonės, – tai kodėl juos dirbtinai išstumti ir eliminuoti. Manau, kad čia neturėtų būti politinis kažkoks susiskirstymas, čia dauguma,- mažuma, bet jeigu yra aktyvus žmogus, nesvarbu, kokiai politinei partijai jis priklausytų, – jis turi teisę ten reikštis, dirbti toj VVG. Na, o dabar, deja, įžvelgiam mes kitokius negražius dalykus“.

Vietos veiklos grupės Panemunėlio bendruomenių ir gyventojų sektoriaus posėdžio, apie kurį kalbėjo rajono politikas Almantas Blažys, protokolą prisegame (žiūrėti čia), kad patys galėtumėte vertinti. Pati, kaip vietos veiklos grupės pirmininkė šiame posėdyje nedalyvavau, bet po Almanto Balžio replikų apklausiau posėdžio dalyvius. Iš protokolo matyti, kad į sektoriaus posėdį Panemunėlio gel., st. bendruomenė savo atstovo nepakvietė, nors turėjo galimybę ir apie tai pirmininkas Romualdas Kaminskas žinojo; dar viena narė - užsienyje. Todėl iš 7 galimų sektoriaus narių tedalyvavo 5. Į vietos veiklos grupės valdybą buvo pasiūlyti trys pretendentai. Vilija Skipskienė, Panemunėlio miestelio bendruomenės pirminininkė, jau per balsavimą kandidatuoti atsisakė. Kristinos Ragelienės kandidatūrą palaikė 4 nariai (iš 5 sektoriaus posėdžio dalyvių), Romualdo Kaminsko – 1.

Dėl korektiškumo reikėtų keletą žodžių tarti ir apie sektoriaus narių aktyvumą bei politinę jų orientaciją. Pirmiausia, į politikavimą pateiksiu politinį aspektą apie šio posėdžio dalyvių priklausymą partijoms: vienas priklauso Tėvynės Sąjungai; keturi – nepartiniai. Keletą žodžių apie tai, ar vieninteliai Vilija Skipskienė ir Romualdas Kaminskas, būdami bendruomenių pirmininkai, tėra ir bendruomenių aktyvas. Pasirodo, ne vieninteliai: Kristina Ragelienė priklauso Panemunėlio gelž. st. bendruomenei yra buvusi tarybos narė, dabar - finansininkė, Valentinas Morkūnas ir Anicetas Bytautas – Panemunėlio geležinkelio stoties bendruomenės tarybos nariai. Taigi, visi penki posėžio dalyviai yra aktyvūs kaimo bendruomenių nariai ir kitaip juos vadinti yra neteisinga ir nekorektiška.

Tame pačiame rajono tarybos posėdyje kitas rajono politikas Virginijus Lukošiūnas, įvertinęs mūsų organizacijos reikšmę dėl „...disponuojamų didelių projektinių pinigų ir esą būtent dėl to atsirandančių partinių interesų, matyt, negali įvertinti realios situacijos dėl proginio (domėtis tik tam tikromis progomis) žinojimo apie ją. Rokiškio rajono kaimo vietovių plėtros strategijos lėšos nors didelės, bet nėra tokios populiarios, kaip gali atrodyti nesidomint organizacijos veikla. Įvyko du iš trijų kvietimai teikti vietos projektus, sutartys pasirašytos vos pusei disponuojamos sumos. Priežastis – visi šie projektai paremti savanoryste, patrauklių lėšų vietos projektų administravimui nėra skirta, o darbas prie projektų sudėtingas, pirkimai ir atsiskaitymai nelengvi. Projektus teikti pasiryžta tik tokie savanoriai, kurie nori ugdyti savo bendrąsias kompetencijas lyderystės ir projektinėje veiklose. Vietos veiklos grupei šiandien kur kas aktualesnis klausimas, ne kaip teisingai paskirstyti likusius 3,9 milijono litų, bet kaip suagituoti aktyvius žmones, kad pasiryžtų mokytis ir įgyvendinti projektus. (III kvietimo teikti vietos projektų paraiškas skelbimai pateikti svetainėje, „Gimtojo Rokiškio“ laikraštyje.)

Be jokios politikos, tenka buvusiam VVG nariui Almantui Blažiui, o ir kitiems, kas norėtumėte būti šio proceso dalyviais, kai ką priminti ir paaiškinti:

Pirma. VVG yra atvira organizacija, šiandien jungianti 115 narių. Pusė jų yra fiziniai asmenys, pusė – juridiniai – organizacijos ir įstaigos. Ir visi norintys, jei tik veikia vietos veiklos grupės teritorijoje, gali tapti šios organizacijos nariai. Organizacijoje kiekvienas narys turi vieną balsą ir lygias teises. Šie įstatai taisyti ir priimti buvo dar tuomet, kai Almantas Blažys buvo vietos veiklos grupės narys ir VVG vadino MŪSŲ, o ne TA. Taigi, dar tuomet, norėdami išvengti sumaišties visuotiniuose susirinkimuose, susitarėme, kad grupės nariai kiekvienas turi galimybę pasirinkti jam artimą atstovavimo sektorių ir tame sektoriuje dalyvaudamas pareikšti savo valią dėl pretendento į valdybos narius. Ar kyla nesutarimai, ar nekyla - bet kokiu atveju galutinį sprendimą priima vietos veiklos grupės visuotinis susirinkimas.

Antra. VVG yra atvira organizacija dar ir dėl to, kad jos posėdžiai atviri – visi organizacijos nariai, o ir ne tik jie, gali dalyvauti, klausytis, siūlyti galimus sprendimų būdus. Posėdžio darbotvarkės internetiniame vietos veiklos grupės tinklalapyje skelbiamos iš anksto (mažiausiai prieš tris dienas), o po posėdžio visuomet teikiama informacija apie sprendimus. Visų konferencijų, susirinkimų pranešimus taip pat talpiname, kad kuo didesnis ratas žmonių turėtų galimybę žinoti organizacijos aktualijas be interpretacijų.

 

Vietos veiklos grupės pirmininkė Raimonda Stankevičiūtė-Vilimienė
 

Kaimo aktualijos

Lėšų šaltinis verslui pradėti: išskirtinis palankumas smulkiam, socialiniam verslui ir jaunam verslininkui

Miškininkystės technologijos: kvietimo lėšų užteko visiems

Informcija apie mokėjimų terminus

NMA: avansai greičiau

Pasėlių draudimas kompensuojamas

Mokymai konsultacijos. Rugpjūčio mėn. grafikas

Miškų aplinkosauga. Parama nuo rugpjūčio 1 d.

Parama biodujų gamybai. Paramos paraiškos nuo rugpjūčio 1 d.

Sukčiai reikalauja mokesčio

Pienininkai sulauks išmokų

Paramos viešinimas.PAKEITIMAI

Statistika: aktualus vedlys apie įgyvendintus projektus

Pakoreguotas projektų grafikas

KPP. Startuoja investicijų priemonės į žemės ūkio valdas. Paskelbtos taisyklės. Paraiškos nuo gegužės 2 iki birželio 30 d.

KPP. Parama smulkiųjų bendradarbiavimui. Paraiškos nuo liepos 4 iki rugpjūčio 31 d.

KPP. "Parama smulkiems ūkiams". Paraiškos iki gegužės 31 d. Supaprastintas verslo planas.

Viešinkite paramą už plotus

Dirbtinai sukurtos sąlygos. Keičiasi metodika

Kompensuojamas draudimas

Susieta parama. Nauji išmokų dydžiai

Kompensacijos už grynaveislius gyvūnus

Paraiškos asbestiniams stogams keisti

Paraiškų rinkimo grafiko keitimai

Parama biodujų gamybai: dokumentai per vasarį

NMA konsultacijos svetainėje

Bitininkų projektų klaidos

Bitininkų paraiškų surinkimas

Įvertintos jaunųjų ūkininkų paraiškos

Galutinis mokėjimas - tik įregistravus statybą

Pareiškėjas atsakingas už informcijos apie pokyčius pranešimą

Iki gruodžio 14 d. paraiškos ūkio ir verslo plėtrai

Užbaigto projekto metinės ataskaitos -per ŽŪMIS

Renkamos paraiškos ekonominės veiklos plėtrai

Skaidrumui: Paramos administravimui – pasitikėjimo linija

Keitimai: Dėl PVM įstatymo pakeitimo

Svetainė: Parama - informacinėje sistemoje www.zumis.lt

Smulkiesiems: ES parama ūkių gyvybingumui skatinti

Pažanga: patvirtinta Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programa

Priminimas: Svarbu nepamiršti įsipareigojimų

Kontrolė: Dirbtinai sukurtų sąlygų paramai gauti nustatymo metodika

Palengvinimas: Visuomenei skirtus projektus surasite žemėlapyje

Informacija: Dėl ilgalaikio menkaverčio turto draudimo


Pirkimai: dažniausiai pasitaikančios klaidos

The Project is supported by Republic of Lithuania

 
Banner
Banner
Banner
Banner

European Commission

Banner