Papildomi VVG projektai Print E-mail
raimonda tinklalapis

Rokiškio rajono vietos veiklos grupės pirmininkė Raimonda Stankevičiūtė-Vilimienė: „Turėdami platų savanorių tinklą mes drąsesni vykdyti daugiau ir įvairesnių projektų, nei kad aprėpia mūsų Strategija“

M. Ulevičienės foto

VVG savanoriai pritaukia idėjas ir pinigus

Rokiškio rajono vietos veiklos grupė ne tik administruoja daugiau nei 50 vietos projektų Rokiškio rajono kaimo vietovių plėtros strategijai įgyvendinti, vykdo su ja susijusią mokymo programą, bet ir žvalgosi įvairių kitų fondų savo veiklai plėtoti. Apie pastarąją veiklą, savanorių indėlį ir naudą kaimui kalbamės su Rokiškio rajono vietos veiklos grupės pirmininke Raimonda Stankevičiūte – Vilimiene.



- Rokiškio rajono VVG vykdo arba yra partneriai 3 išoriniuose projektuose. Dar vieną esate pateikę vertinti. Kaip suspėjate?

VVG yra tinklinė organizacija, vienijanti 124 narius, turinčius skirtingų lūkesčių, poreikių, pomėgių. Papildoma projektinė veikla yra skiriama ne administracijos darbuotojams, o būtent VVG nariams savanoriams, jų gebėjimams sustiprinti, jų idėjoms realizuoti. Iš organizacijos savanorių formuojamos šių projektų darbo grupės. Šiuo metu VVG vykdo tarptautinį projektą su latviais „Atrasta istorija“ ir teritorinio bendradarbiavimo projektą su Biržų ir Pasvalio rajonų vietos veiklos grupėmis „Suk į kaimą“. Prie pastarojo projekto dirbame su didele partnerių grupe – bendruomenėmis, kaimų bibliotekininkais, seniūnijų specialistais. Daugelis iš jų yra VVG nariai, arba priklauso bendruomenėms, kurios taip pat yra VVG nariai. Per projektą sukurta duomenų bazė – internetinis tinklalapis, kur kaimo teritorijoje veikiantys žmonės, įmonės apie savo paslaugas, gaminius gali skelbtis nemokamai. Vykdydami „Atrastą istoriją“, telkiame kaimų amatininkus, namūdininkus, siekiame sukurti turistinių paslaugų tinklą, o tuo pačiu ir galimybes kaimuose gyvenančiam žmogui prasimanyti pajamų iš keliautojų. Taigi, susitelkę po VVG vėliava kaimų, miestelių žmonės patys sau kuria naujas galimybes ir nišas.

Nuo lapkričio mėnesio pradėsime vykdyti Baltijos ir Šiaurės šalių NVO bendradarbiavimo ir rėmimo fondo finansuotą projektą, kuris padės formuoti turizmo infrastruktūrą prie vienintelio rajone UNESCO saugomo paminklo - Struvės geodezinio lanko punkto. Su Norvegijos ir Estijos nevyriausybinėmis organizacijomis kaip partneriais, turinčiomis gerokai daugiau patirties, nei mes, bursime gyventojus, amatininkus, namūdininkus, kitus meistrus skirti dėmesio turizmo temai, kad stiprų traukos objektą turintis kraštas gautų iš jo ir apčiuopaimos naudos.

- Kokią naudą pajus kaimo gyventojai įgyvendinus šiuos projektus?

Projekto vykdymo laikotarpiu tarp įvairių užsiėmimų žmonių kaimiškoje vietovėje stiprėja tarpusavio ryšys, atsiranda daugiau pasitikėjimo, labiau vertinamas kitų sričių specialistų darbas, kuriantis kaimo vietoje viešąją naudą. Tai ir yra svarbiausias tokių projektų rezultatas, kurio tiesioginį poveikio išmatuoti sunku.
Pavyzdžiui, vykdydami „Suk į kaimą“ projektą, mes prie bendruomenių ir kultūros darbuotojų priartiname kaimo amatininkus, verslininkus, ūkininkus, kad glaudžiai bendradarbiaudami tvirtintų bendruomenės branduolį tolimesnėms veikloms.

- Kokias įdomesnes projektines veiklas išskirtumėte?

Vykdydami „Atrastą istoriją“ formuojame vasarą išbandytą dviračiais Rokiškio krašto dvarų maršrutą ir raginame prie jo prisijungti vietos gyventojus. Turistas norės ne tik apžiūrėti dvarus, bet ir pavalgyti, pamiegoti, pasinaudoti vietos gidų paslaugomis, išbandyti edukacines programas. O tai – naujos galimybės kaimo žmonėms užsidirbti papildomų pajamų.
Rugsėjo mėnesį pateikėme dar vieną projektą programai „Europa piliečiams“. Viena iš pagrindinių projekto veiklų – radijo laidų ciklas apie Europos Sąjungos politikos poveikį eiliniam ES žmogui, gyvenančiam atokiai nuo ekonominių-socialinių centrų. Į projektą simboliniu pavadinimui „Rokiškis kalba – Europa klauso“, įtraukėme partnerius estus ir latvius. Taip pat dalyvauja būrys partnerių– nevyriausybininkai - jaunimo, neįgaliųjų, moterų Rokiškio krašto organizacijos, taip pat savivaldybė ir savivaldybės švietimo centras.

Milda Ulevičienė, 2014-09-10

 

Kaimo aktualijos

Lėšų šaltinis verslui pradėti: išskirtinis palankumas smulkiam, socialiniam verslui ir jaunam verslininkui

Miškininkystės technologijos: kvietimo lėšų užteko visiems

Informcija apie mokėjimų terminus

NMA: avansai greičiau

Pasėlių draudimas kompensuojamas

Mokymai konsultacijos. Rugpjūčio mėn. grafikas

Miškų aplinkosauga. Parama nuo rugpjūčio 1 d.

Parama biodujų gamybai. Paramos paraiškos nuo rugpjūčio 1 d.

Sukčiai reikalauja mokesčio

Pienininkai sulauks išmokų

Paramos viešinimas.PAKEITIMAI

Statistika: aktualus vedlys apie įgyvendintus projektus

Pakoreguotas projektų grafikas

KPP. Startuoja investicijų priemonės į žemės ūkio valdas. Paskelbtos taisyklės. Paraiškos nuo gegužės 2 iki birželio 30 d.

KPP. Parama smulkiųjų bendradarbiavimui. Paraiškos nuo liepos 4 iki rugpjūčio 31 d.

KPP. "Parama smulkiems ūkiams". Paraiškos iki gegužės 31 d. Supaprastintas verslo planas.

Viešinkite paramą už plotus

Dirbtinai sukurtos sąlygos. Keičiasi metodika

Kompensuojamas draudimas

Susieta parama. Nauji išmokų dydžiai

Kompensacijos už grynaveislius gyvūnus

Paraiškos asbestiniams stogams keisti

Paraiškų rinkimo grafiko keitimai

Parama biodujų gamybai: dokumentai per vasarį

NMA konsultacijos svetainėje

Bitininkų projektų klaidos

Bitininkų paraiškų surinkimas

Įvertintos jaunųjų ūkininkų paraiškos

Galutinis mokėjimas - tik įregistravus statybą

Pareiškėjas atsakingas už informcijos apie pokyčius pranešimą

Iki gruodžio 14 d. paraiškos ūkio ir verslo plėtrai

Užbaigto projekto metinės ataskaitos -per ŽŪMIS

Renkamos paraiškos ekonominės veiklos plėtrai

Skaidrumui: Paramos administravimui – pasitikėjimo linija

Keitimai: Dėl PVM įstatymo pakeitimo

Svetainė: Parama - informacinėje sistemoje www.zumis.lt

Smulkiesiems: ES parama ūkių gyvybingumui skatinti

Pažanga: patvirtinta Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programa

Priminimas: Svarbu nepamiršti įsipareigojimų

Kontrolė: Dirbtinai sukurtų sąlygų paramai gauti nustatymo metodika

Palengvinimas: Visuomenei skirtus projektus surasite žemėlapyje

Informacija: Dėl ilgalaikio menkaverčio turto draudimo


Pirkimai: dažniausiai pasitaikančios klaidos

The Project is supported by Republic of Lithuania

 
Banner
Banner
Banner
Banner

European Commission

Banner