Tyrimas.Kaimai (I) Print E-mail

Projektui paramą garantavo bendruomenės,
įstaigos, organizacijos

 

Nuotraukoje: projekto vadovė
Aušra Žeglaitienė sutiko Rokiškio rajono kaimų
tyrimui vadovausiantį
profesorių Joną Jasaitį.

Rugpjūčio 8- 12 dienomis vietos veiklos grupė rengiasi priimti Šiaulių universiteto Socialinių mokslų fakulteto studentų grupę. Kaip jau skelbėme, studentai per šias dienas aplankys 40 rajono kaimų ir miestelių, susitiks su gyventojais. Tai vietos veiklos grupės projekto „Gyventojų struktūros ir socialiniai – ekonominiai pokyčiai Rokiškio rajono vietos veiklos grupės teritorijoje“ sudedamoji dalis.

Rugpjūčio 2 – 3 dienomis VVG susitiko ir projekto idėjomis dalijosi su rajono seniūnijų vadovais. Jie jungsis prie studentų grupių, kad per trumpą laiką kuo informatyviau galėtų tyrėjams pristatyti savo kraštą. Studentams pagalbą pažadėjo ir Rokiškio krašto muziejus, Rokiškio turizmo informacijos centras, savivaldybės Juozo Keliuočio viešoji biblioteka, Savivaldybės administracijos Strateginio planavimo ir investicinio skyriaus specialistai.

Rugpjūčio 3 dieną VVG aplankė Šiaulių universiteto Kaimo plėtros tyrimų mokslinio centro vadovas, profesorius Jonas Jasaitis, kuris bus šio projekto mokslinis kuratorius, analizės metodikų autorius. Docentas domėjosi studentų gyvenimo ir darbo sąlygomis. Pateikė gyventojų apklausų metodikas, apklausų anketų pavyzdžius.
Kaip jau rašėme, studentai tyrinės rajono kaimų socialinę - ekonominę situaciją ir rengs receptus ateičiai. Taip pat bus telkiamos vietos bendruomenių pastangos – pagal mokslininkų parengtas anketas bendruomenės bus prašomos atlikti gyventojų apklausas. Visą tyrimų medžiagą vėliau mokslininkai apibendrins ir parengs išvadas bei rekomendacijas.
Iš šio bendro darbo gims šešių sąlyginių regionų tyrimo rezultatai ir rekomendacijos, kokios perspektyviausios šių kaimų vystymosi kryptys. Rezultatų ir rekomendacijų spausdinti egzemplioriai bus pateikti seniūnijoms, bibliotekoms, elektroninę versiją bus galima surasti VVG ir savivaldybės tinklalapiuose. Taip pat bus surengtas teminis susitikimas bendruomenių lyderiams ir seniūnijų vadovams.

Dėl nedidelio projekto biudžeto rajono kaimai buvo suskirstyti į 6 sąlyginius regionus: miegamąjį (tai - gyvenvietės, žiedu išsidėsčiusios aplink Rokiškio miestą (Rokiškio kaimiškosios seniūnijos kaimai - Žiobiškis, Bajorai, Skemai, Kavoliškis, Sėlynė; Jūžintų sen. – Laibgaliai; Kamajų sen. - Aukštakalniai); pasienio (gyvenvietės, išsidėsčiusios palei Latvijos sieną (Juodupės sen. – Juodupė, Maineivos, Onuškis, Didsodė, Lukštai; Rokiškio kaim.sen - Čedasai, Pandėlio sen. - Suvainiškis; Pandėlio (žemės ūkiui, ypač augalininkystei palanki teritorija, todėl tai – žemės ūkio vystymo regionas (Pandėlio sen. - Sriubiškiai, Lailūnai, Pandėlys, Panemunis); Obelių (tai didžiausias rajono kaimiškas miestas, turintis savo infrastruktūrą ir traukas, todėl Obeliai ir apie jį susikūrusios gyvenvietės paliktos kaip atskiras Obelių regionas. (Obelių sen. - Obeliai, Pakriauniai, Antanašė, Gediškiai)); turizmo traukos ir rekreacinis (šias teritorijas jungia Sartų ežeras, Sartų nacionalinis parkas ir dėl savo gamtos, išlikusių istorijos, kultūros ir gamtos paminklų labiausiai tinka rekreacijai ir turizmui (Kriaunų sen. - Lašai, Kriaunos, Bradesiai, Bobriškis; Jūžintų sen. - Jūžintai, Čivyliai, Rageliai; Obelių sen. - Aleksandravėlė); antrojo žiedo regionas (gyvenvietės, apie Rokiškį išsidėsčiusios antruoju žiedu, bet neturinčios savitų bruožų (Kamajų sen. - Kamajai, Kalviai, Verksnionys, Duokiškis, Salos; Kazliškio sen. - Konstantinava, Kazliškis; Panemunėlio sen. - Panemunėlis ir Panemunėlio glž.stotis, Augustinava).

Projektas finansuojamas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonės „Techninė pagalba“ veiklos sritį „Nacionalinis kaimo tinklas“. Projektui įgyvendinti skirta 19 468 Lt.

 

Kaimo aktualijos

Lėšų šaltinis verslui pradėti: išskirtinis palankumas smulkiam, socialiniam verslui ir jaunam verslininkui

Miškininkystės technologijos: kvietimo lėšų užteko visiems

Informcija apie mokėjimų terminus

NMA: avansai greičiau

Pasėlių draudimas kompensuojamas

Mokymai konsultacijos. Rugpjūčio mėn. grafikas

Miškų aplinkosauga. Parama nuo rugpjūčio 1 d.

Parama biodujų gamybai. Paramos paraiškos nuo rugpjūčio 1 d.

Sukčiai reikalauja mokesčio

Pienininkai sulauks išmokų

Paramos viešinimas.PAKEITIMAI

Statistika: aktualus vedlys apie įgyvendintus projektus

Pakoreguotas projektų grafikas

KPP. Startuoja investicijų priemonės į žemės ūkio valdas. Paskelbtos taisyklės. Paraiškos nuo gegužės 2 iki birželio 30 d.

KPP. Parama smulkiųjų bendradarbiavimui. Paraiškos nuo liepos 4 iki rugpjūčio 31 d.

KPP. "Parama smulkiems ūkiams". Paraiškos iki gegužės 31 d. Supaprastintas verslo planas.

Viešinkite paramą už plotus

Dirbtinai sukurtos sąlygos. Keičiasi metodika

Kompensuojamas draudimas

Susieta parama. Nauji išmokų dydžiai

Kompensacijos už grynaveislius gyvūnus

Paraiškos asbestiniams stogams keisti

Paraiškų rinkimo grafiko keitimai

Parama biodujų gamybai: dokumentai per vasarį

NMA konsultacijos svetainėje

Bitininkų projektų klaidos

Bitininkų paraiškų surinkimas

Įvertintos jaunųjų ūkininkų paraiškos

Galutinis mokėjimas - tik įregistravus statybą

Pareiškėjas atsakingas už informcijos apie pokyčius pranešimą

Iki gruodžio 14 d. paraiškos ūkio ir verslo plėtrai

Užbaigto projekto metinės ataskaitos -per ŽŪMIS

Renkamos paraiškos ekonominės veiklos plėtrai

Skaidrumui: Paramos administravimui – pasitikėjimo linija

Keitimai: Dėl PVM įstatymo pakeitimo

Svetainė: Parama - informacinėje sistemoje www.zumis.lt

Smulkiesiems: ES parama ūkių gyvybingumui skatinti

Pažanga: patvirtinta Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programa

Priminimas: Svarbu nepamiršti įsipareigojimų

Kontrolė: Dirbtinai sukurtų sąlygų paramai gauti nustatymo metodika

Palengvinimas: Visuomenei skirtus projektus surasite žemėlapyje

Informacija: Dėl ilgalaikio menkaverčio turto draudimo


Pirkimai: dažniausiai pasitaikančios klaidos

The Project is supported by Republic of Lithuania

 
Banner
Banner
Banner
Banner

European Commission

Banner