Atrasta istorija (VI), 2013-10-28 |
Spalio 24-25 dienomis Rokiškio rajono VVG 25 žmonių komanda dalyvavo dviejų dienų konferencijoje (amatų dirbtuvėse) Ludzoje (Latvijos Respublika). Tai tarptautinio bendradarbiavimo projekto „Kultūrinės, istorinės aplinkos ir tradicijų išsaugojimas Ludzos ir Rokiškio partnerių teritorijose, patirties sklaida ir impulsas vietiniams gyventojams „Atrasta istorija“ pirmasis renginys. Projektas vykdomas pagal Lietuvos ir Latvijos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonę „Teritorinis ir tarptautinis bendradarbiavimas“. Projekto partneris - Ludzos rajono parnerystė (Latvijos Respublika). Šią priemonę finansuoja ES Kaimo plėtros fondas ir partnerių valstybės. Projektas pradėtas įgyvendinti 2013-10-01. Renginyje Latvijoje pirmąją dieną visi užsiėmimai vyko kūrybinėse dirbtuvėse. Kiekvienoje dirbtuvėje dirbo po penkis lietuvius ir po keletą latvių. Dirbtuves vedė latvių meistrai. Konditerijos dirbtuvės vadovė Marytė Lipska mokino kepti pipirmeduolius, pasigaminti mielinę tešlą ir iš jos kepti lašiniuočius ir pyragus. Šioje grupėje dirbę žmonės prieš prasidedant dirbtuvėms turėjo galimybę apsilankyti amatininkų centre ir susipažinti su centro veikla. Bitininkystės dirbtuvėje meistrais buvo ekologinio bitininkystės ūkio šeimininkai Leontina ir Rolandas Zelčiai. Dirbtuvėse vyko praktiniai užsiėmimai - buvo gaminamos silikono formelės lieti žvakėms, buvo liejamos žvakės, gaminamas „Šleivakojo skanėstas“, mokomasi tapymo enkaustikos technika. Trečioje dirbtuvėje buvo kepama duona, vadovaujant „Saldumynų namelio“ šeimininkei A. Barsukovai. Dirbtuvėse buvo mokama pasiruošti raugą, įminkyti tešlą ir iš jos kepti duoną. Taip pat buvo kepama pica, dirbama su cukraus mastika, puošiami tortai. Daržovių ir mėsos produktų užsiėmimai vyko žemės ūkyje „Ares“, vadovaujamame savininkės I. Adamoviča. Dalyviai buvo supažindinti su ūkiu. Dirbtuvėse buvo aptariama rūkymo proceso eiga, gaminamos daržovių mišrainės ir daržovių sultys. Vėliau vyko rūkytų mėsos gaminių, sūdytų ir raugintų daržovių degustacijos. Ir penktoji dirbtuvė – sūriai. Jai vadovavo priesodybinio ūkio savininkė Elvyra Bleive. Šių užsiėmimų metu buvo ne tik gaminamas „Joninių“ sūris, saldus sūris ir sūris su priedais, bet ir apžiūrėtas ūkis, susipažinta su pieno perdirbimo ypatumais nedideliame kaimo ūkyje, aptarti maisto ir veterinarinės tarybos reikalavimai namudininkystei sūrio gaminimui. Kiekvienas dalyvis turėjo galimybę pasigaminti sertifikatą, kurį vėliau patvirtino šeimininkė. Kol sūriai slėgėsi vyko arbatžolių prezentacija, buvo dalijamasi receptais ir patirtimi.
Inga Belovienė
|