|
Rokiškėnai Lenkijos vietos veiklos grupėje Lokalna Grupa Działania "Puszcza Białowieska". Tupi VVG pirmininkė Agnieszka Łapińska – Chomicka, už jos stovi bendruomenės namų pirmininkė
Egidijaus Giedraičio foto
|
|
|
Lenkijoje - patirtis kuriant šeimos verslą
Lapkričio 21-23 dienomis 12 žmonių grupė viešėjo kaimyninėje Lenkijoje, kurioje bendravo su vietos veiklos grupe, vietiniais ūkininkais, smulkiais verslinininkais ir kitais žmonėmis, pasinaudojusiais LEADER parama.
Didžiausią įspūdį paliko agroturizmo ūkis, kuriame viešėjo rokiškėnai. Iš projektinių lėšų atnaujintame ūkyje - seni laikai. Ryte pažadintys naminių paukščių ir gyvūnų klegesys, atokiau nuo civilizacijos tvyranti ramybė. Ūkininkas, ūkio šeimininkas užsiima stambiu verslu - augina, fasuoja ir parduoda įvairias džiovintas žoleles, daržovių mišinius. Ko negali užauginti ir surinkti per 200 sezoninių darbininkų - nusiperka aplinkiniuose ekologiniuose ūkiuose ar iš vietinių gyventojų. Jo parduoduvėje - ne tik džiovintos arbatos, prieskoniai, bet ir rūgštynių, dilgėlių, erškėtruožių ir kitokie konservai. Jo gaminius noriai parduoda tiek aplinkinės parduotuvės, tiek kaimynai ūkininkai.
Tame pačiame ūkyje yra ir kavinukė, kurioje šeimininkas parduoda savo ūkyje užauginto maisto, o svečius pavaišina naminuke, kuraį kol kas gamina mažais kiekias ir tik išskirtinai vaišinimui.
Rokiškėnus nustebino faktas, kad mažas parduotuves turi kone visi aplankyti tiek smulkūs tiek vidutiniai verslininkai ar ūkininkai. Pavyzdžiui Alina Paluck, sodininkystės ūkio savininkė savo parduotuvėlėje parduoda 13 ha sode užaugintus vaisius, iš jų išspaustas tiek vienų obuolių, tiek sumaišytų su kitais vaisias ar uogomis, sultis. Neseniai moteris pradėjo gaminti natūralų ir ekologišką sidrą, kurį fasuoja į medines bačkutes. Tokį silpną gėrimą noriai perka jaunimas. Iš paramos lėšų susitvarkę gamybos liniją, ūkyje šeimininkauja Alina su mokslus baigusia ir į ūkį grįžusia dukra. Jei pritrūksta obuolių sulčių spaudimui, ūkininkė juos perka iš kitų ekologinių ūkių.
Pardavę savo 40 karves pieną produktams perka ir Gražina ir Darekas. Susitvarkę ir apšiltinę tvartą, vienoje jo pusėje įsirengė patalpas pieno gaminiams, o kitoje - rūkytos mėsos, jos subproduktų gamybai. Gražina ir Darekas taip pat turi praduotuvėlę. Į ją užsuka tiek žmonių, kad trijų asmenų šeima be vargo išgyvena. šeimininkai pasakoja, kad kartą prieš šventes į jų parduodutėlę užsuko įmonės vadovas ir darbuotojas dovanų pripirko mėsos gaminių. Po to mėso pirkti atvažiavo ne tik visi darbuotojai, bet ir daug kitų žmonių, iš lūpų į lūpas sužinoję apie skanius gaminius.
Dar vienas mums, lietuviams neįprastas dalykas - kaimo ramybės nuoma. Du dirbantys žmonės išnuomoja namelį, niekuo neišsiskiriantį, netoli miško, lauko ir upelio. Su virtuvėle, tualetu. Be jokių įmantrybių. O žmonės iš miesto atvažiuoja pailsėti ir atsikvėpti, pakvėpuoti grynu oru.
Aplankę 12 projektų, rokiškėnai grįžo nustebinti lenkų verslumo, darbštumo, užsispyrimo, draugiškumo ir vaišingumo. Susidarė įspūdis, kad lenkai moka pasinaudoti paramos lėšomis ir tai kuo puikiausiai išnaudoja.
Milda Ulevičienė, 2014-11-25
|
Kultūros namų administratorius veda robotų konstravimo užsiėmus, ypač populiarius tarp tėvų ir vaikų
Jolantos Paukštienės foto
|
|
Ūkininko ūkio "Dary Natury" džiovintų produktų sandėlys
Jolantos Paukštienės foto
|
|
Mažos šeimos parduotuvėlėe, kuriose pardavinėjami savos gamybos produktai - dažna pragyvenimo forma
Egidijaus Giedraičio foto
|
|
Sulčių spaudimo sechelyje
Jolantos Paukštienės foto
|
|
Baidarių muziejuje
Jolantos Paukštienės foto
|
|
Bitininkystės muziejuje
Egidijaus Giedraičio foto
|
|
|
|